Brevandring er en spektakulær opplevelse
Brevandring er en ekte naturopplevelse av de sjeldne. Erfarne guider tar dere med ut i et terreng som ikke er så lett tilgjengelig på egen hånd. Terreng og vanskelighetsgrad bestemmes av deltagernes ferdighet- og ambisjonsnivå. Fra klatring i isvegger til vandring i storslått natur med spektakulær utsikt og atmosfære. Breturene arrangeres i sommerhalvåret, men krever allikevel godt utstyr. Sporty firmatur. På Vestlandet finner du Jostedalsbreen i Sogn og Fjordane (størst i Nord-Europa), Hardangerjøkulen og Folgefonna.
Er det farlig å ferdes på isbreer?
Brevandring er blitt populært og det finnes etter hvert et stort tilbud av breturer i ulike områder og av ulik vanskelighetsgrad. Hvor trygt er det å delta på turer på isbreen?
Så lenge du deltar på organiserte turer med lokalkjente guider er du trygg. Det vil alltid være forbundet en viss fare med brevandring, men ikke større enn at de fleste burde prøve det, det skjer veldig få ulykker. Ferdes på egen hånd uten den rette kunnskap om forholdene tar du derimot en stor risiko.
Sprekkene i breen er det største problemet
En isbre er i konstant bevegelse og det oppstår sprekker kontinuerlig. Er sprekkene åpne er de lette å forholde seg til. Problemet oppstår når sprekkene er dekket av snø og ikke synlige. Faller du ned i en sprekk er det en svært dramatisk situasjon.
Lokalkjente guider har god kjennskap til sprekkdannelsene og vet hvor og når man skal være ekstra forsiktig. For å gjøre vandingen trygg går man sammen med et stramt tau mellom seg. Skulle en deltager falle gjennom vil vekten av de andre fungere som en motvekt og stoppe fallet.
Se flere tips om brevandring i Norge.
Passasjer og klatring
Alt etter hvilken vanskelighetsgrad turen har brukes det ulike typer utstyr for å ferdes trygt. Ved passasjer over sprekker og ulendt terreng er det nødvendig med festeutstyr, ekstra tau og stiger. Skikkelig fottøy med brodder er obligatorisk. Det er også populært å besøke breelver. Disse er gravd ut i isen og er ofte i bunnen av sprekker.
Utstyr for bretur
Det nødvendige spesialutstyret lånes ut av arrangøren.
Det vanligste utstyret er:
Bretau
Stegjern
Isøks
Sikkerhetsutstyr
Utstyret du tar med selv er:
Varme klær, ull undertøy
Vindvotter, lue
Fjellbukse, evt gamasjer
Vanntett overtrekksbukse
Ytterjakke som er vindtett, vanntett og har gode pusteegenskaper
Høye bre-/fjellstøvler med solid og stiv såle
Solbriller, solkrem, leppekrem, gnagsårplaster, enkelt førstehjelpsutstyr anbefales.
SB