Rafting elv
Rafting er virkelig en fantastisk utendørsaktivitet hvor også vanlige folk kan få kontakt med naturkreftene og oppleve intens spenning og dramatikk på en trygg og sikker måte. På Vestlandet, i kort avstand fra Bergen, blant annet på Voss, er forholdene gode. Sammen med venner og kollegaer skal du mestre stryk og utfordrende elveløp, her gjelder det å samarbeide og jobbe sammen, og ikke minst følge rafting guidens instrukser underveis. En fantastisk måte og nyte og få nærkontakt med norsk natur på.
Det er vanlig å bruke flåter som tar 5-8 personer inkludert guiden. Utvalget av turalternativ er stort både når det gjelder lengde i tid og vanskelighetsgrad.
Er rafting noe for deg? Hva kreves ?
Alder
Dette avhenger av vanskelighetsgraden. På rafting under enkle forhold kan også barn delta, på mer utfordrende turer kreves det at du er 18 år, eller har tillatelse fra foresatte. Det er det enkelte raftingsselskap som bestemmer dette, og disse tar ansvaret på alvor.
Sykdom
Har du sykdom som gjør at du får problemer i stressituasjoner eller i kjølig vann er du ikke kvalifisert for rafting. Det samme gjelder for epilepsi, alvorlig diabetes, ryggproblemer samt kraftig overvekt. Her vil raftingens vanskelighetsgrad avgjøre, det finnes også muligheter for enkle turer for den som har et helseproblem. Det viktige er å informere raftingsselskapet om dette og sammen finne løsninger og organisere og tilrettelegge ett opplegg.
Svømmeferdigheter
Du kan ikke rafte uten å kunne svømme. Båten kan velte og du blir overlatt til deg selv i noen øyeblikk. Selv om du aldri vil være langt fra land og alltid ha folk rundt deg som hjelper vil sterk vannføring og ulendt terreng stille krav til dine svømmeferdigheter.
Redningskurs
Rafting under spesielt utfordrende forhold krever redningskurs.
Alkohol
Du skal selvfølgelig være edru og ikke påvirket av rusmidler når du rafter.
Raftingsesongen varer fra mai til september
Raftingsesongen varer stort sett fra midten av mai til slutten av september. Her spiller mange forhold inn. På våren er det vanligvis sterk vannføring på grunn av snøsmelting og forholdene er i mange elver vanskelige, men dette varierer fra år til år. Du er også avhengig av at det ikke er store mengder snø langs elvebredden. Når vannføringen avtar blir elven roligere og forholdene bedre. Utover sommeren kan varmt vær og tørke forårsake lav vannføring. På høsten blir kulden en avgjørende faktor. Kryper gradestokken ned mot null vil raftingopplevelsen bli for kald for de fleste. Raftingopplevelsen er nært knyttet til naturen og er prisgitt denne, på godt og ondt.
Hvilket utstyr trenger du?
Personlig utrustning
Våtdrakt, flytevest og hjelm er obligatorisk og dette får du låne av raftingselskapet. Det er også en fordel med våthansker og våtsko. Joggesko er et alternativ til våtsko. Hvilket undertøy du velger avhenger av vær og temperatur. På varme sommerdager i lavlandet klarer du deg med vanlig undertøy, på kalde dager må du ha undertøy av ull eller teknisk undertøy som holder varmen. Du skal tross alt oppholde deg i vann, og selv på sommeren kan det være ganske friskt i norske elver.
Briller og kamera
Brillene må festes med snor. Bruk av kontaktlinser går greit. Vil du fotografere må du bruke hjelmkamera, du klarer ikke å holde styr på et kamera samtidig som du trenger begge hendene til å styre båten. Mange raftingselskaper tar bilder og video fra turen som du får tilgang til.
Båt
Raftingbåten finne i mange størrelser, fra små ”duckies” med plass til to personer til båter med plass til opptil 9 personer inkludert guiden. Alle om bord har en åre hver som brukes til å manøvrere og å padle i rolige partier. Båten er laget av kraftige kunststoff materialer og består av flere luftkammer. Skulle båten få en skade er ikke det et problem for sikkerheten.
Er rafting vanskelig?
Elvens vanskelighetsgrad angis av en skala som er felles for bransjen/utøverne.
Grad 1: Flatt vatn uten bevegelse, f.eks et vann.
Grad 2: Vannet er i bevegelse men det er minimalt med hindringer i elven.
Grad 3: Elven har sterk strøm, det er hindringer i elven og båten må styres aktivt.
Grad 4: Elven har så sterk strøm at det er vanskelig og styre båten og det er fare for at båten går rundt.
Grad 5: Ekstreme forhold som egner seg kun for erfarne raftere som søker risiko..
Grad 6: Rafting er umulig for alle, uansett ferdighetsnivå.
Hva passer for deg?
Raftingselskapene graderer elvene kontinuerlig avhengig av terreng, vannstand og vannføring.
Grad 1 til 2
Dette passer for den som vil være 99% sikker på å ikke havne i vannet. Disse turene egner seg godt for barn og familer og de som ønsker en rolig aktivitet hvor de kan nyte det vakre landskapet.
Grad 3 til 4
Dette er normalklassen for rafting med mer action og større utfordringer. Her kreves det mer av deltagerne, men du befinner deg fortsatt ”på trygg grunn”. Du bør ha litt erfaring fra denne klassen før du går videre til neste.
Grad 4 og 5
Dette er rafting for den som har litt erfaring. Sannsynligheten for å havne i vannet er relativt stor, og du bør kjenne deg selv og hvordan du fungerer i slike situasjoner. Turer i denne klassen har ofte 18 års aldersgrense
Er rafting farlig?
Risikoen avhenger av vanskelighetsgraden. I rolige elver under gode forhold skal det mye til for at det oppstår farlige situasjoner. I en elv med god vannføring kan det være sterke krefter i sving og du kan havne i elven og komme borti steiner og annet. Faren for drukning er derimot minimal. Du har godt sikkerhetsutstyr og guiden vet akkurat hva som skal gjøres skulle det oppstå en farlig situasjon. Guidene kjenner elven veldig godt og vet hvor risikoen er ved ulik vannføring. De fleste alvorlige ulykker skjer under rafting i egen regi på steder med ekstrem vanskelighetsgrad, ofte kombinert med lite kunnskap om faremomentene i den enkelte elv.
Raftingselskapene er pålagt og følge Forskrift om sikkerhet ved rafting som regulerer hvilke krav som stilles til både sikkerhetsutstyr og utførelsen av raftingen.
Oppsummert er rafting en aktivitet som har vanskelighetsgrader som passer for de fleste. Vi anbefaler at du kontakter et aktuelt raftingselskap for mer informasjon. Der treffer du efarne folk som skreddersyr et opplegg som passer dere. Er rafting noe du har tenkt å satse på finner du et flott miljø på og rundt Ekstremsportveko på Voss.
SB