Via ferrata – trygt og spektakulært

Viaferratakarabinhb min

Viaferratakarabinhb minEr du ute etter utfordrende og spektakulære opplevelser i fjellveggen uten å måtte klatre, med alt det innebærer, er via ferrata noe du skal vurdere. Opplegget er enkelt. Klatreløypen er lagt opp med fastmontert sikringsutstyr som du holder deg i eller kobler deg på. Dette er en fascinerende og trygg måte å oppleve fjellet på.

Via ferrata klatreløype

Løypene ligger i bratt fjellterreng og kan strekke seg over flere kilometer. De fleste løypene finner du i bratte fjellsider. Men det trenger ikke være høyfjellet. I Norge (Herdla på Askøy utenfor Bergen) ligger en via ferrata langs berget rett over vannkanten.

Langs løypen er det plassert og montert sikkerhetsutstyr som wire av stål, stigbøyler og fester, stiger og små broer (til og løypestrenger). Du har alltid noe å holde deg i og du er koblet på wire der sikkerheten krever det.

Via ferrata løypene er enveiskjørte slik at du ikke møter noen, en stor fordel.

Hva kreves av deg?

Poenget med via ferrata er å kunne oppleve dramatisk natur uten selv og måtte klatre. Klatring er en egen og omfattende aktivitet og sport som krever stort engasjement, øvelse og utstyr. Klatring er noe du «driver med». via ferrata derimot krever ikke mye av dette. Du må selvfølgelig være i noenlunde god form (det er stor variasjon på vanskelighetsgraden, enkelte løyper er lette og krever mindre) og være sterk nok til å ta deg fram i bratt terreng.

Hvor kan du prøve via ferrata?

Dette er en aktivitet som utøves over hele verden. Alpene er området hvor det finnes flest løyper og hvor interessen er størst. Spesielt i den Italienske del av alpene, Dolomittene, er det et stort nettverk av via ferrata hvor du kan gå i dagesvis. Det er også en bra infrastruktur rundt løypene med muligheter for mat, drikke og overnatting. Det finnes etter hvert via ferrata muligheter også i Norge, Flekkefjord, Hemsedal, Leksvik (Trondheim), Lom, Lund, Mosjøen, Odda, Stryn, Tjøme, Valle, Setesdal, Åmli, Åndalsnes

Dette er en god ferieidè for den som trives i høyden.

Hvilket utstyr trenger du?

Du trenger i utgangspunktet en del av det samme utstyret som brukes ved klatring.

Viaferratakarabin300 min 1

Du er alltid koblet til et festepunkt med karabin som er lett å betjene.

Hjelm, sko (hvilke sko som er egnet avhenger av vanskelighetsgraden) og sittesele er obligatorisk. I tillegg trenger du to tau som er koblet sammen. En viktig del av sikkerheten er at ett tau hele tiden er festet til et fast punkt. Tauene festes med karabin som ved vanlig klatring. Karabinene som brukes i Via ferrata er laget for å være enklere å betjene enn de som brukes i vanlig klatring, de tas jo av og på hele tiden under turen.

Hvor stor er risikoen?

Den store forskjellen i forhold til ordinær klatring er at du ikke kan falle ned. Du er hele tiden koblet opp mot et sikkerhetssystem som du kan stole på. Du kan også falle under via ferrata, men fallet blir kort. Det er stor forskjell på via ferrata løypene og i enkelte kan du bli litt gul og blå om du skulle falle. Sikkerhetsutstyret er designet slik at støt dempes ved fall. Det er altså ikke helt risikofritt, men du unngår de helt store hendelsene.

Bakgrunnen til via ferrata

Historien bak er fascinerende. De første via ferrata løypene ble bygget under første verdenskrig i Dolomittene, den italienske del av Alpene. Italia var i krig med Østerrike og mange av kampene foregikk oppe i fjellheimen. Disse fjellområdene hadde også en strategisk verdi. For å lette transport  og muligheten til å forflytte seg raskt oppstod konseptet via ferrata som på italiensk betyr jernveien.

Sture Bjørseth

You may also like...