Biking – Downhill action eller sykkeltur i fred og ro?

Biking min

Biking323 minBiking betyr sykling, men omfatter mere enn en tradisjonell sykkeltur. Mountain bike er et annet populært navn på sykling i naturen. Biking foregår gjerne i terrenget utenfor asfaltert vei, på stier og grusveier, gjerne i vakkert kulturlandskap. Både Bergen og Vestlandet forøvrig byr på fantastisk natur for den som vil på sykkeltur. Rallarvegen er et populært reisemål for biking. For de som jakter på de store kick kan downhill biking kanskje være noe. Det er nesten ingen grenser for hvor bratt og vanskelig terreng det er mulig å sykle i. Det dukker stadig opp nye områder hvor det er lagt tilrette for sykling.  Naturopplevelsene står i kø, du og bedriften kan sykle i eget tempo, og helt etter vær og vind.

Sykkelturer i flott norsk natur øker i popularitet, stadig flere benytter seg av det etter hvert store tilbudet av tilrettelagte stier og veier. På sykkel når du ut i områder som er utilgjengelig med bil, du kan oppleve natur og kulturminner på nye måter, på nye steder, i fred og ro.

Utforsykling – downhill

For deg som liker fart og spenning bør du oppsøke løyper tilrettelagt for utforsykling. Disse finnes det etter hvert mange av. Løypene har mange vanskelighetsgrader og passer både for barn og familier og eksperter som ønsker større tekniske utfordringer.

Hva skal du ta med på sykkeltur?

Bagasje

Du har begrenset med plass på en sykkel og det gjelder å pakke smart. De fleste har en tendens til å ta med for mye, det merker du i oppoverbakkene. Skal du på langtur og bagasjen har en vekt på over 4 kg anbefales det å bruke sykkelvesker. Disse finnes i mange varianter, du bør velge en vanntett modell. Mange velger å montere sykkelvesker både foran og bak for bedre stabilitet.

Klær

På sykkeltur blir du virkelig eksponert for vær og vind og du bør være godt forberedt. Superundertøy eller tynt ullundertøy som puster godt er viktig. Unngå bomull nærmest huden. Bomull puster dårlig, tar lang tid å tørke og du blir fort kald. Du produserer mye kroppsvarme under syklingen og varme mellomplagg er ikke alltid nødvendig. Vindtette og godt pustende yttertøy er viktig, ta også med pustende regntøy for våte dager. Sykkelbukse er også et praktisk og godt ytterplagg. For lengre turer bør du velge sko med stiv såle. Lette joggesko med myke såler gir en ekstra belastning på foten.

Utstyr

Utstyret avhenger av hvor turen går og hvor lenge den varer, men en viss basisutrustning må du ta med.

Lappesaker og pumpe: Dette er veldig viktig. Det er fort gjort å punktere og uten lappeutstyr har du et stort problem. En ekstra slange er smart, så slipper du å miste tid på reparasjoner underveis. Sjekk at pumpen passer til ventilene.

Lett verktøy: Ta med slik at at du kan ta av og på hjul, stramme bremser samt feste utstyr.

Ekstra skruer: Ta med ekstra sett av de viktigste skruene, f.eks for feste av bagasjebrett.

Lykter: For- og baklykt med ekstra batteri

Drikkeflaske: Monter en lett tilgjengelig plassert flaskeholder.

Lås: Har ikke sykkelen lås som standardutstyr tar du med en enkel vaierlås.

Sete: Standard sykkelseter kan være litt harde for lengre turer. Et gelesete som monteres utenpå setet gir økt komfort.

Hjelm: Obligatorisk!

Se også guide til terrengsykling.

SB

 

You may also like...