Kajakkpadling

Kajakkpadling min

Kajakkpadling minTrives dere i det våte element og liker og være nær naturen skal dere prøve padling på sjøen. Utforsk den idylliske skjærgårdsnaturen forbi holmer og trange sund. Lag bål og lag en enkel grillfest på en holme eller et skjær. Padling er en populær aktivitet for alle, ikke minst for firmatur og event, man opplever noe nytt sammen i storslått natur. Passer også god som fellesaktivitet i bedriften på fine sommerkvelder.

Padling øker i popularitet og det er mange som velger denne muligheten til mosjon og fantastiske naturopplevelser. Enten du skal på en kort ettermiddagstur eller en lengre helgetur med overnatting, en kano eller kajakk tar deg til steder du ikke når så lett ellers.

Kajakk eller kano?

Hva skal du velge, kajakk eller kano?

Kajakk – fordeler

– enklere å padle både for nybegynnere og erfarne.
– tåler vind og bølger bedre enn kano

Kajakk – bakdeler

– stor tyngde gjør den vanskelig å bære over lengre avstander
– liten lastekapasitet
– roret er sårbart ved grunn sjø og under transport/bæring

Kano – fordeler

– enkel inn og utstigning
– har god lastekapasitet
– har plass til flere
– lav vekt, lett å bære, også over lengre avstander

Kano – bakdeler

– vanskelig å padle sammenlignet med kajakk

Tips for nybegynnere

Sikkerhet først

Det lønner seg å starte med et nybegynnerkurs. Dette arrangeres av den lokale klubben som er medlem av Norges Padleforbund.
Skal du leie kajakk og ikke har erfaring med padling vil du få den nødvendige opplæringen av utleier.
Spesielt teknikken du bruker for å komme deg ut av, eller få snudd, en kajakk som har veltet, må du beherske.
I starten bør du padle i nærheten av land og unngå utfordrende vind og bølger. Du bør også padle sammen med andre, det er greit å være flere om det skulle skje noe uforutsett. I en kajakk eller kano flyter du oppå vannet og er veldig utsatt for strømforholdene. Sjekk derfor om det er strømfenomener i området hvor du skal padle du må ta hensyn til.

Hvilket utstyr trenger du?

Flyte- redningsvest
Du bør i utgangspunktet alltid padle med vest. Vesten må være godkjent og tilpasset din vekt. Velg en vest i en godt synlig farge, det er ikke alltid så lett å få øye på en padler, spesielt under vanskelig værforhold.

Spruttrekk
Dette hinder at vann kommer inn samt hjelper deg å holde varmen.

Oppdriftspose
Denne hjelper deg å komme opp i kajakken etter en velt. Dette er en ekstra sikkerhet.

Åretau
Mister du åren er du i trøbbel. Derfor må åren være festet til båten med et tau. Alternativt kan du ta med en ekstra åre, enkelte foretrekker begge deler.
Lenseutstyr
Skulle båten fylles med vann, for eksempel ved en bråttsjø, må vannet fjernes. Dette gjør du enkelt ved hjelp av en lensepumpe.

Tåkehorn
Veldig nyttig om det skulle komme tett tåke og du er i farvann med andre og større båter.

Vanntett pose med proviant og utstyr
Ta med mat og drikke på padleturen. I tillegg til trivselen kan det fort gå med litt ekstra tid om været skulle skifte eller en situasjon oppstår. Varme klær, både undertøy og vind- og vanntett jakke er også obligatorisk. Alt dette må oppbevares i en vanntett pose.

Utstyr for lengre turer

Kart og kompass
Lær deg å bruke kart og kompass og bruk dette aktivt. Da er du godt forberedt om du skulle få problemer med å orientere deg. Et sjøkart inneholder også mye informasjon som kan berike turen.

Nødutstyr
Signalbluss, proviant, utstyr for å reparere skroget og lysutstyr.

You may also like...