Juving – Klar for en skikkelig utfordring?

Juving klatring foss min

Juving klatring foss min 1Juving krever god fysikk og erfaring i å ferdes i ulendt terreng. Etter en kort sikkerhetsinstruksjon er det bare og hoppe i elven, selvfølgelig sammen med erfarne guider som hjelper deg med å få mest mulig ut av juvingen, samtidig som sikkerheten ivaretas. En dramatisk opplevelse i vakker natur.

Hva er juving?

Juving er en allsidig friluftsaktivitet som går ut på å forsere krevende terreng ved hjelp av tekniske ferdigheter og ulike typer utstyr. Juv betyr avgrunn og tilsier at juving foregår i bratt terreng. Vann er et viktig element, du finner mange bekker, fosser og kulper i terrenget juvingen foregår.
Terrenget forseres til fots med hjelp av vandring, rappellering, svømming, klatring, hopping og skliing.

Juvvandring

Vil du unngå det mest spektakulære delene av juving er juvvandring et alternativ. Her blir det mer vandring og mindre klatring og rappelering. Juvvandring krever ikke spesielle ferdigheter og kan gjennomføres av alle med et minimum av fysisk kapasitet.

Passer for alle

Guidene legger opp en løper som passer for alle. Selv om ferdighetsnivået i en gruppe er variert vil gruppen kunne holdes noenlunde samlet, det er som oftest store variasjoner og guidene kjenner godt til mulighetene i terrenget. Juving er derfor en aktivitet som passer både for familier og mer spenningssøkende grupper.

Kontakt med naturen

Juving setter deg i nærkontakt med naturen på en spektakulær måte og foregår i et terreng du mest sannsynlig ikke ser til vanlig. I trange, bratte og dype juv, mens vannet fosser ned, skal du ta deg frem over steiner og klipper, svømme over vanndammer, eller kanskje bak en foss. Utfordringene står i kø. Dette er ekte nærkontakt med vakker og dramatisk natur.

Hvilket utstyr trenger du?

Kravet til utstyr bestemmes av terrenget og forholdene. Arrangøren låner ut det mest krevende utstyret som våtdrakt, våtsokker, redningsvest og hjelm. Skal dere klatre eller rappelere kommer klatresele i tillegg. Det du som oftest må ta med selv er badetøy, kortbukse og egnede joggesko. Er det kjølig vær er varmeisolerende undertøy, helst i ull, viktig, du skal oppholde lenge i bløtt farvann. Arrangøren vil informere nærmere om dette.

Er juving farlig?

Det skjer veldig få ulykker med juving i Norge. Når ulykken er ute er det som oftest personer som selv bevisst har utsatt seg selv for stor risiko, slik vil det alltid være. Normal juving med riktig bruk av godt utstyr er ikke farlig.

SB

You may also like...