Rett utstyr til fjellturen

Fjelltur min

Fjelltur minUbegrenset med variasjonsmuligheter, fra toppturer til rolige vandringsturer, du bestemmer lengde og vanskelighetsgrad. Erfarne guider tar deg med til de store opplevelsene, fosser og elver, kulturlandskap og dyreliv. Fjellturer kombineres enkelt med matopplevelser og friluftsaktiviteter. Hvorfor ikke legge neste kurs eller workshop på fjellet?. Leverandørene du finner på denne siden har en lang meny av opplevelser du kan velge i fra.

Hvordan skal du kle deg for en vellykket fjelltur?

Været er veldig varierende på fjellet og klesvalget må taes på alvor, du må være godt forberedt. Det trenger ikke gå lang tid mellom sol og varme og snøbyger. Klærne skal fylle tre funksjoner, de skal holde deg tørr, varm og samtidig være komfortable. En fundamental egenskap klærne må oppfylle er evnen til å transportere fuktighet bort fra huden. Tette klær med dårlige pusteegenskaper holder deg våt og kald.

Lag på lag gir fleksibilitet

På fjelltur vil det være stor variasjon både værmessig og på den fysiske aktiviteten. For lett å kunne tilpasse deg disse variasjonene lønner det seg å kle seg med flere lag klær, fra innerst til ytterst. På denne måten kan du enkelt ta plagg av og på og tilpasse deg situasjonen.

Tips til deg som planlegger tur til Preikestolen.

Undertøy

Undertøyet har to viktige oppgaver, det skal holde deg varm og tørr. Fuktigheten må ikke bli liggende på huden, da blir du veldig fort kald. Ull er et materiale med gode egenskaper som undertøy. I tillegg til å transportere svette og fukt fra huden har det veldig gode isolerende egenskaper selv med en viss fuktighet. Det er det beste materialet for å holde deg varm. Teknisk undertøy i kunststoffer har gode pusteegenskaper og holde deg tørr så lenge du er i aktivitet. Varmeegenskapene er derimot dårlige.
Et godt råd: ikke bruk undertøy i bomull. Det puster ikke, blir fort klamt og du begynner lett å fryse.

Mellomplagg

Mellomplagget skal holde deg varm. Plaggets tykkelse avhenger av temperatur og aktivitetsnivå. Ved medium høye temperaturer og høy aktivitet trenger du ofte ikke mellomplagget. Tar du en pause eller holder deg i ro er behovet raskt der, det gjelder og holde varmen. De vanligste materialene for mellomplagg er fleece og ull som begge har gode pusteegenskaper. Ull holder godt på varmen, selv om det blir fuktig. Fleece er et populært plagg som isolerer godt og tørker raskt.

Ytterplagg

Også her gjelder det å velge plagg med gode pusteegenskaper. Andre viktige egenskaper er vind- og vanntetthet. Hvilken tetthet du har behov for vil variere men det lønner seg og ha litt å gå på, og heller justere med mellomplagget om det blir for varmt. Ytterplagg i bomull er komfortable og har gode pusteegenskaper. I kraftig regnvær egner de seg ikke. Det finnes et stort utvalg av ulike typer ytterplagg, men det er ikke så lett å finne den optimale løsningen. Mange jakker er laget av Gore-Tex som er vind- og vanntett, men ikke har optimale pusteegenskaper.

Fottøy

Føttene må holdes tørre, det er det viktigste. Hvilken type fottøy du velger avhenger av værforholdene samt i hvilket terreng turen går. I variert fjellterreng må du ha sko med god støtte og en såle med et godt grep. Du trenger ikke velge de mest robuste modellene, det finnes enkle og lette modeller som gir god støtte til foten. Sålen må være stiv, en myk såle er ubehagelig i ulendt terreng. Sokkene må ha både isolerende og fukttransporterende egenskaper. Mange foretrekker ull eller ullblandinger, gjerne litt tykke modeller som fyller ut skoen godt.

Lue og votter

Dette er obligatoriske plagg på fjelltur. Ull er et velegnet materiale fortrukket av mange. Både lue og votter bør være vindtette, eventuelt kan ikke vindtette plagg brukes i kombinasjon med hette på jakken og vindtette overtrekksvotter. Lua hører med i fjellet, uansett årstid. Kroppens varme stiger oppover og mye av den slippes ut gjennom hodet. Lua hjelper deg derfor med å holde på varmen. Også her er det viktig å ikke bruke materialer som binder fukt. Lua bør være av tettstrikket ull eller ullblanding og helst være vindtett hvis du ikke har hette på jakka.

Slik unngår du snøskred.

SB

You may also like...