Starte med kajakk padling?

Kajakk hb min min

Padling i kajakkInteressen for kajakk har nærmest eksplodert de senere årene. Kajakk er en fantastisk måte å komme i kontakt med naturen på i tillegg til effektiv trening og mosjon. Alle kan lære å padle kajakk, men det er viktig å starte med et grundig sikkerhetskurs. Selv om padlingen ser enkel og ufarlig ut er det noen teknikker du må kunne, blant annet hva du skal gjøre om kajakken velter.

Har du god nok fysikk?

Så lenge du klarer å gjennomføre sikkerhetskurset er du i god nok form for å padle. Jo bedre fysisk form du er i desto lettere vil det bli å padle, men du trenger ikke satse så høyt i første omgang. Det finnes også kajakker som er laget for nybegynnere og lettere å padle enn mer avanserte modeller. Forskjellen ligger først og fremst i hvor stabil kajakken er.

Hvilken type kajakk skal du starte med?

Kajakk padling

Med kajakk kan du oppleve nærkontakt med naturen på en ny måte og fra en ny vinkel.

Utvalget av kajakkmerker og -modeller er stort og det er ikke så enkelt å finne frem i denne jungelen. Det første du skal tenke på før du kjøper kajakk er hva du skal bruke den til. Dette avhenger igjen av din fysiske form og ditt ferdighetsnivå. Er du 100% nybegynner og heller ikke har noen erfaring med annen vannsport skal du velge en kajakk som er stabil og lett å manøvrere.

Jo mer erfaring du har og jo sterkere fysisk du er desto mer avansert kajakk vil du trives med. Styrke kan kompensere for teknikk.

Les mer om kajakktyper her.

Kjøpe eller leie kajakk?

Lærekurven er bratt om innsatsen og ambisjonsnivået er høyt. Padler du mye og legger mye arbeid i det vil du raskt kunne gå over til en raskere og mer avansert kajakk, men som også har mindre stabilitet. Da er det litt kjedelig å bytte ut den kajakken du nettopp har kjøpt med en ny.

Alternativet er å leie en kajakk i nybegynnerfasen og komme seg opp på et nivå som gjør det mulig å gå over til en modell du kan ha en lengre periode fremover. Dette er ikke så enkelt å få til overalt, kajakkutleie er ikke noe som finnes på hvert hjørne.

Vi har sett annonser fra kajakkforhandlere som tilbyr en pakke hvor du kjøper en viderekommende modell, men samtidig får leie en nybegynnermodell inntil du har nådd et tilstrekkelig ferdighetsnivå. En flott løsning for alle parter.

Du kan også høre med lokale kajakk klubber, de har god oversikt over hvilke muligheter som finnes.

Hva med resten av utstyret?

Padlevest / redningsvest

Det viktigste for sikkerheten er en godkjent padlevest som har en størrelse som passer deg og din vekt. Padlevesten skal være lett å bevege seg, ikke for løs eller trang. Finn en modell du trives i.

Årer

Utvalget av årer er like stort som utvalget av kajakkmodeller og det er en del ting du skal ta hensyn til når du velger årer. Det finnes to hovedtyper årer, den vanlige tradisjonelle padleåren og den mer avanserte vingårer. For nybegynnere anbefales den tradisjonelle typen. Den er enklere å padle med. Du må også ta et valg med hvilken hånd du vil vri åren, dvs velge en venstre- eller høyrevridd åre.

Sittebrønnstrekket

Dette spennes over kajakken og du sitter i et hull i trekket godt beskyttet for vannsprut, vær og vind. Problemet med sittebrønnstrekket er at det gjør det betydelig vanskeligere å komme seg ut av kajakken om den skulle kantre. Dette gjelder spesielt om trekket er stivt.

Du bør derfor være veldig sikker på din egen teknikk når det gjelder å komme seg raskt ut av en kajakk som har veltet, det kan bli kritisk om du ikke har lært dette skikkelig. Trekkene har en funksjon som gjør det mulig og fjerne de raskt om det skulle oppstå en kritisk situasjon. Hvordan dette fungerer bør du øve skikkelig på før du legger avgårde.

Klærne velger du etter vær og vind, men våtdrakt og våtsko er å anbefale, særlig på våre breddegrader.

Sikkerheten først

Det absolutt viktigste når det gjelder kajakk og sikkerhet er å lære seg teknikken med å komme seg ut av kajakken om den skulle kantre. Dette skal du lære på grunn sjø og sammen med andre som kan gi deg en hjelpende hånd om det skulle bli nødvendig, og det blir det gjerne i starten. Teknikken går ut på at du skal vente til kajakken har bikket helt rundt, deretter tar du tak med hendene på hver side av sittebrønnen, du skyver deg ut og svømmer opp. Dette høres enkelt ut, og det er heller ikke vanskelig, men du må øve litt for å få det til å fungere 100%.

SB

You may also like...