Fallskjermhopp – tandem

Fallskjermhb min

Fallskjermhb minDenne guiden er laget for deg som er nysgjerrig på fallskjermhopping. Vi presenterer steder hvor du kan gjøre deg kjent med denne sporten, blant annet gjennom tandemhopp og vindtunnel (på Voss). I tillegg ser vi litt på de kravene som stilles til deg som vil prøve samt om utstyr og sikkerhet.

Fly fra 10.000 fot med en fart på over 200 km/t. Før du setter i gang må du delta på en kort instruksjon på ca 20 minutter. Deretter bærer det løs til rundt 10.000 fot hvor dere hopper. Dere flyr med lukket skjerm i ca 45 sekunder, en evighet for den som prøver fallskjermhopping for første gang. Hele hoppet varer 5 – 7 minutter. Du bestemmer selv om du vil styre skjermen, eller bare nyte den fantastiske utsikten. Et skikkelig kick. Tandemhopp i fallskjerm er et fantastisk kick du kommer til å huske, eller kanskje du blir bitt av basillen, tar fallskjermkurs og satser på egen hånd? Uansett, dette er et minne for livet. Det hoppes normalt fra ca 3000 meter (10000 fot), det hoppes ikke i regnvær.


Tandem fallskjermhopp på Voss

Voss har et stort fallskjermmiljø som tilbyr både kurs og tandemhopp. Fra 4000 meter hopper dere ut, flyr i 200 km/t i 40-50 sekunder før fallskjermen utløses. Deretter venter 5-8 minutter rolig flyging gjennom det fantastiske landskapet rundt Voss. Du får også være med å styre skjermen om du ønsker. Det er ikke mange som ikke er henrykte over en slik luftig og spennende opplevelse. På Voss er det Voss Fallskjermklubb som arrangerer tandemhopp i fallskjerm (over 1000 tandemhopp i året). Sesongen varer vanligvis fra mai til og med september, dette varierer litt. Det er mulig å delta på hopp hver dag.

Hva kreves av deg før hoppet?

  • Du må være edru og ikke ruset
  • Du må være over 18 år eller ha med skriftlig tillatelse fra foresatte om du er mellom 16 og 18 år.
  • Du må ikke veie over 100 kilo.
  • Du må ha normal helse.

Hektet på fallskjermhopping? Ta et fallskjermkurs

Blir du hektet på fallskjermhopping (og det er det mange som blir etter et tandemhopp) arrangerer Voss fallskjermklubb nybegynnerkurs hver uke i sommerhalvåret (som regel fra fredag til fredag). I tillegg til kravene som stilles til deg før et tandemhopp må du ha godkjent legeerklæring (maksimalt 3 måneder gammel) for å delta på kurset. Denne får du hos fastlegen eller annen lege. Det er viktig at legen attesterer at du er skikket for fallskjermhopping, det må stå i legeerklæringen.Blir været for dårlig fortsetter kurset ved neste anledning, her finner man alltid en god løsning.


Fly som en fugl i vindtunnelen på Voss

Alle burde prøve vindtunnelen på Voss Vind. Opplev hvordan det er å hoppe i fallskjerm uten å risikere noe som helst, vanvittig spennende. Balanser kroppen mot en kraftig luftstrøm i samme styrke som du ville møtt på et ekte fallskjermhopp. Dette kan de fleste med normal helse gjøre, det er åpent hele året og aldersgrensen er bare fem år.

Dette egner seg godt for grupper (for eksempel utdrikningslag, «La brura fly fritt litt!» som de sier på Voss), da blir det også flere å fordele kostnaden på.

Hvordan gjennomføres flyvningen?

Det vanlige for nybegynnere er å ligge i luftstrømmen og klare å beherske denne. Neste trinn er å forflytte seg i ulike retninger i luftstrømmen uten å miste balansen. Du kan etter hvert også fly sammen andre. Fallskjermhoppere øver for eksempel på formasjonshopping i vindtunnelen.

Voss Vind lager det opplegget dere ønsker. En mulighet er å arrangere konkurranser hvor man skal fly rundt i tunnelrommet og hente ulike objekter, mulighetene er mange.

Voss Vind har ulike pakker i samarbeid med andre aktører på Voss, for eksempel tandemhopp i fallskjerm og paragliding eller rafting i fantastisk natur rundt Voss.

Hvordan er sikkerheten i vindtunnelen?

Vossvind300 min

Foto: asgeir helgestad/artic light as/visitnorway. Com

Sikkerheten er nærmest 100% så lenge du oppfyller kravene for å fly. Har du spesielle behov legger instruktørene til rette for dette så langt det er mulig. Som nybegynner vil en instruktør være sammen med deg hele tiden. Etter hvert som dine ferdigheter kan du fly på egen hånd.

Avanser til Pro-flyer?

Dette er en godkjennelse fra instruktørene på at du har behersker grunnferdighetene for flygingen, det vil blant annet si at du kan fly selvstendig på en trygg og sikker måte. Tilfredsstiller du disse kravene får du status som Pro-flyver.

Du trenger ikke hoppe i fallskjerm på ordentlig for å bli Pro-flyger, det holder med vindtunnelen. Er du fokusert og innstilt på å klare dette trenger du normalt 10 til 15 minutters flyging for å bli godkjent. Som Pro-flyger har du tilgang til et tilpasset opplegg hvor flyvningen rullerer sammen andre i en tidsperiode.

 


Hva kreves av deg for å hoppe fallskjerm?

Du må ha en normalt god helse og ikke ha epilepsi, sukkersyke eller hjerteproblemer. Din vekt må være under 100 kilo, alderen minst 16 år. Er du over 65 år kreves nylig utstedt legeerklæring.

Opplæring

Før turen starter går instruktøren gjennom de ulike fasene, hva som skal skje og hvordan du skal opptre.

To typer fallskjermer

Rundskjerm

Dette er en enkel type fallskjerm som først og fremst skal ta en person trygt ned til jorden. Rundskjermen har ikke nevneverdige løfteegenskaper og er derfor vanskelig å manøvrere. Disse skjermene brukes i militæret eller i forbindelse med luftslipp av gjenstander. Luftsportsutøvere bruker stort sett en annen type skjerm, firkantskjermen.

Firkantskjerm

Denne skjermen har gode aerodynamiske egenskaper og har en design som gir god egenskaper for manøvrering, selv i stor fart. Konstruksjonen består av to lag nylonduk som er sydd sammen slik at det dannes mange lange smale luftrom (inntil 10 stk) mellom dukene.

Fallskjermhopping og sikkerhet

Det er to ting som er i hovedfokus når det gjelder sikkerhet under fallskjermhopp, det ene er at du lander der du har tenkt å lande, det andre er å unngå skader.

Fallskjerm300 min

Fallskjermhopping er spektakulært og spennende, men allikevel regnet for å være en lavrisikosport. Det er flere skader i bedriftsfotball.

De aller fleste skader skjer i forbindelse med landingen. Årsaken er ofte at hopperen vurderer feil i forhold til fart og avstander. En annen årsak er at mange hoppere prøver på ulike akrobatiske triks (for eksempel å fly lavt over (bakken så lenge som mulig) under landingen, det øker sjansen for uhell.

Streng regulering

Norges Fallskjermforbund organisere fallskjermsporten i Norge. Dette innebærer at utøverne er underlagt et reglement som håndheves av forbundet. All fallskjermhopping skal skje i organiserte former, hopperne skal være sertifisert og alle direkte involverte parter må følge regler og instruksjoner.
Dette er en av årsakene til at det svært sjelden skjer alvorlige ulykker i Norge og fallskjermhopping er regnet for å være en trygg og sikkert sportsaktivitet.

Skjermen er kritisk

Skjermen skal pakkes i henhold til reglementet. Alle hoppere skal ha med reserveskjerm. Denne skal pakkes av en person som har dokumentert kompetanse (kalles MK eller rigger). Reserveskjermen skal innimellom pakkes opp og kontrolleres også om den ikke har vært i bruk.
Reserveskjermen er viktig for sikkerheten og i en kritisk situasjon hvor denne skal utløses må dette skje i forhold til at hovedskjermen først kuttes slik at den ikke kommer til hinder for reserveskjermen. Dette kan høres komplisert ut, men noe kursingen vil gjøre klarere.

Det er også vanlig med nødutløser som løser ut reserveskjermen om hastigheten i fallet er stor i forhold til høyden, det vil si om farten er over 32 m/sekund når hopperen når en høyde på 1000 fot, noe som indikerer at hopperen har problemer.

Er du interessert å finne ut mer om det å hoppe fallskjerm, ta et kurs, gi et tandemhopp i gave ? Å hoppe tandem, er en fin måte å prøve fallskjermhopping på. Ta dine første skritt mot frittfall på en kontrollert måte, trygt fastspent til en erfaren og spesialutdannet fallskjerminstruktør! Skjermturen vil ta 5–7 minutt og du vil få høve til å styre skjermen, eller berre nyte den fantastiske utsikta.

SB

You may also like...