Curling – guide til spill og utstyr

Curlinghb min

Curling323 minCurling er en flott lagsport som stiller krav til både det fysiske og det mentale. Du får bedre balanse, konsentrasjon og ikke minst trening i å samarbeide med andre. Og ikke minst, curling er gøy.

Curling spilles på lag med fire. Du kan også ha det med færre eller flere deltagere på hvert lag, men de offisielle reglene sier fire. Hver deltager har sin rolle i spillet. En sender sten og resten koster. Dette rullerer underveis i spillets gang.

Curling passer for alle

Det er ikke fysisk krevende og spille curling. Stenen veier ikke mye og den skal ikke løftes. Barn (og evt eldre) bruker mindre og tilpassede stener. Kostingen skal skje hurtig, men det er ikke noe problem å tilpasse dette etter egne ferdigheter. Laget består også av flere personer og ikke alt avhenger av den enkelte.

Curlingsten

En vanlig curlingsten veier 20 kilo.

Curlingbanen

Denne har en lengde på 40 meter. Målet er å plassere stenene så nærme sentrum av en sirkel (kalles boet) som mulig. Sirkelen har flere ringer for lettere å kunne avgjøre hvilken sten som er nærmest sentrum. Den stenen som ligger nærmest sentrum av boet ved omgangens slutt har vunnet.

Hvordan styres stenen?

Curling 300 min

Curling passer for alle, ikke bare proffene.

Du må sikte og sende stenen presist for å treffe riktig, det handler om presisjon. For å styre stenen starter du en rotasjon når du slipper stenen. Stenens rotasjon bestemmer stenens retning. I praksis betyr det at du vrir på stenen i det du sender den. Vrir du mot klokken går stenen til venstre, med klokken til høyre. Denne styreteknikken er avansert og flinke spillere kan sende og skru stenen på måter man ikke skulle tro var mulig.

Kostingen justerer farten

En viktig del av spillet er kostingen. Poenget med kostingen er å øke farten på stenen ved å varme isen slik at friksjonen blir mindre. Dette henger nøye sammen med stenens rotasjon og bane. På et profesjonelt nivå er dette relativt komplisert. Men, du kan ha det gøy med curling uten å være særling avansert når det gjelder teknikk.

Hvilket utstyr trenger du?

Det er kaldt i en curlinghall og du må ha på varme og litt romslige klær. I tillegg trenger du curlingsko. Den ene skoen har en sklisåle, den andre en friksjonssåle som gir grep og stødighet. Den glatte sålen skal på venstre fot om du er høyrehendt. Enkelte curlingbaner tilbyr utleie av sko. Du kan også feste en sklisåle på en joggesko. Også disse kan leies ved enkelte baner. I tillegg kommer kosten (også den leies ut).

Hvordan foregår spillet?

En kamp er delt inn i omganger, som regel åtte eller ti. Hvert lag sender åtte stener i hver omgang. Lagene sender (dette heter også å «sette en sten») annenhver gang. Poengene registreres etter hver omgang. En kamp på ti omganger tar ca 2 timer.

Sture Bjørseth

You may also like...