Hva er kiting og hvordan kommer du i gang?

Kitinghb min

Kitinghb minKitesurfing er spennende, morsomt og en sport med mange muligheter. Det finnes garantert noe som tiltaler deg! Med kiten kan du gjøre alt fra å gi deg ut på alt fra rolige, lange skiturer på fjellet til å surfe på sjøen om sommeren. Til tross for at kitesurfing kan være en ekstremsport er det også en sport som er mulig å utøve av nesten alle. Det spiller faktisk ingen rolle om du er 10, 20 eller 65 år og du trenger ikke å være særlig sterk! Det er en riktig familieaktivitet, der alle kan utøve sporten på sin måte, ekstremt eller rolig.

Slik kommer du i gang med kiting

Kiting går kort og greit ut på å kontrollere et seil, også kalt kite og drage, for å styre retning og fange vind for fremdrift. Det gjelder å temme og bruke kreftene til å oppnå fart. Med denne farten og kraften har du mulighet til å utføre triks, hoppe (veldig høyt og spektakulært om vinden er sterk nok og du ønsker det) eller bare kose deg på tur.

Kiting kan du gjøre både på vann og land. Mesteparten foregår på sjøen og på snø, gjerne i åpne fjellandskap.  

Før du starter

Kiting er en krevende sport som må læres. Det er enorme krefter i sving og farten kan bli stor.

Kiting300 min

Kiting på høyt nivå krever god fysisk form. For å teste holder det å være i normal form.

Med vind og vær som kraftkilde er det heller ikke alltid så lett å temme kreftene. Det beste er at du melder deg på et kurs. Da får du en rask og praktisk innføring i kitingens hemmeligheter, det holder med en langhelg. Du må noenlunde god fysikk, men de fleste i normal form kan prøve kiting.

På kurset lærer du litt teori, det meste om utstyret o hvordan du skal pakke utstyret opp og ned. Teorien går ut på å lære prinsippene rundt vind og sammenhengen mellom kiten og vinden. Vindretninger, ulike vindsoner og retninger. Hvordan får du løft for et hopp, og hvordan lander du trygt igjen. Det blir litt flyteori.

Balanse er viktig

Kiting krever god balanse. Dette lærer du fort og underveis, men det er uten tvil en fordel med litt erfaring fra skikjøring og eventuelt surfing.

Din første tur

Nybegynnere bør bruke en mindre skjerm denne ha mindre vindfang og er enklere å kontrollere. Det lønner seg å trene litt på bar bakke for å lære å kontrollere kiten. Du må lære og løfte skjermen og holde den stabil i luften. Etter hvert som du får kontroll kan de ta din første tur på sjøen, en uforglemmelig opplevelse ifølge de som har prøvd.

På første tur i sjøen skal du ligge på magen og la kiten dra deg bortover vannflaten, kalles også bodydragging. Du styrer kiten liggende og får føling med grunnprinsippene i manøvreringen.

Ta sikkerheten på alvor

Når vinden er sterk vil skjermen fange mye kraft og kunne bli uhåndterbar. Resultatet kan bli at du kastes rundt og av gårde ukontrollert. Du må derfor finne balansen mellom hvor mye krefter som er tilgjengelig og hvor mye av de kreftene du kan bruke. Det er viktig å holde god avstand til både land og andre personer, samt kitere. Du trenger litt plass å boltre deg på.

Dette er noe du bør prøve!

Sture Bjørseth

You may also like...