Klatring – klar for en skikkelig utfordring?
Klatring er spennende og utfordrende og en av Norges hurtigst voksende friluftsaktiviteter. Å bevege seg i høyden i bratte fjellsider er en fantastisk natur- og sportsopplevelse. Det finnes mange tilrettelagte tilbud til bedrifter som ønsker å prøve klatring, gjerne som en del av en blåtur eller et annet firmaarrangement. Godkjente guider gir deg en sikker og spennende opplevelse. Du setter selv rammene!
Det finnes to typer klatring, friklatring og teknisk klatring.
Friklatring
Under friklatring bruker du ingen hjelpemidler for å komme deg oppover veggen. Du klatrer på egenhånd og er nødt til å utnytte de muligheter veggen og omgivelsene har å by på. Etter hvert som du klatrer oppover sikrer du deg mot fall ved å slå inn forankringer i fjellet. Det er vanlig å klatre to og to sammen, med et tau i mellom. Dere bytter på å gå først. Den som går først slår inn kiler og kroker i fjellet som tauet tres igjennom. Den andre, sistemann, fungerer som en motvekt i den den nederste ende av tauet. Skulle førstemann falle vil sistemann fungere som en taubrems. Førstemann vil derfor kun falle ned til sist i slåtte kilen/kroken. Tauet som brukes til klatring har en viss fleksibilitet for å unngå bråstopp under fall, tauet strekker seg og demper fallet.
Teknisk klatring
Når terrenget er så utfordrende at du ikke har mulighet til å klatre fritt må du ta i bruk utstyr for å komme videre, ikke bare til sikring. Dette kalles teknisk klatring. Du bruker bolter og tau som du drar deg opp etter. Med denne teknikken kan du forsere partier som ellers ville vært umulig med friklatring.
Hvordan kommer du i gang med klatring?
I utgangspunktet er det bare å sette i gang, men det lønner seg å oppsøke kompetanse og tilegne deg basiskunnskapen før du legger avgårde. Det handler både om gjennomføring og om sikkerhet.
En måte er å få en innføring av venner og bekjente som selv er erfarne klatrere.
Sannsynligvis vil disse også bli en de av ditt klatremiljø og du kan hente mye kunnskap underveis. Utfordringen er ofte å få disse til å virkelig går grundig til verks i opplæringen. Det blir fort at du er med de og får forklart ting underveis, det er ofte ikke nok. Et annet alternativ som kan komme i tillegg til klatrevenner er klatrekurs.
Ta et klatrekurs
Dette er noe alle anbefaler. Det er utrolig mye du lærer av et introduksjonskurs inkludert litt praktisk øvelse. Det er etterhvert etablert mange klatrehaller og klatrevegger over hele landet og nybegynnerkursene finner ofte sted der, ofte i regi av den lokale klatreklubben. En oversikt over klatreklubber i Norge finner du her.
Klatrekurs utendørs
Dette blir litt mer omstendelig og påvirket av vær og vind, men utrolig lærerikt og en fin måte å komme inn i et klatremiljø på. Utendørskurs er mer omfattende enn kurs inne og koster også litt mer. Det er jo utendørs hoveddelen av din klatring vil foregå og derfor naturlig å bruke som opplæringsarena.
Klatrekurs er ikke kostbare og er en god investering både for en best mulig klatreopplevelse og for din egen sikkerhet.
Etterhvert som du gjennomfører kurs og skaffer deg erfaring kan du avlegge prøve for enten Brattkort eller Topptaukort.
Brattkort / ledkort
Med Brattkort (det samme som ledkort) beviser at du har ferdighetene som skal til for sikre andre klatrere i klatrevegger innendørs, det vil si at du kan sikre på led og topptau. Du må også signere en ansvarserklæring. Veggeierne vet dermed at du har tilstrekkelig kompetanse til ulike roller i klatreveggen.
Topptaukort
Dette er et bevis som dokumenterer at du har ferdighetene til å sikre andre på klatrevegger innendørs. Har du Brattkort eller ledkort trenger du ikke topptaukort. Også her må du signere en ansvarserklæring.
Med kortene i lommen får du klatre på egen hånd i alle klatresentrene i Norge.
For klatring utendørs trenger du ingen kort, da er det du som har alt ansvaret.
Sture Bjørseth