Favorittlag full av følelser

2013 08 28 otro barcelona atletico 11. V13819164681

Fotballsesongen i Europa står atter på trappene. Særlig rundt Premier League er det knyttet en vanvittig interesse i det norske publikummet, og nå er det igjen tid for at klubbene bringer frem følelser hos folk.

De fleste fotballinteresserte nordmenn har et favorittlag i England. Til og med Kong Harald har sin egen engelske favorittklubb; Tottenham. Nyopprykkede Leeds er eksempelvis en ekstremt populær klubb blant generasjonen som vokste opp da tippekampene startet på norsk TV første gang i 1969. Det samme gjelder forsåvidt også Liverpool, mens Manchester United opplevde en stor stigning i norske supportere da Ronny Johnsen, Henning Berg og Ole Gunnar Solskjær var sentrale spillere i klubben rundt årtusenskiftet.

 

I dag er Solskjær manager i Manchester United, og etter å ha kvalifisert klubben til Champions League via en fjerdeplass i forrige sesong, er det enda større forventninger knyttet til Solskjær og United foran den kommende sesongen. Har du troen på Solskær og Manchester United, kan et spennende Premier League tips være 3,25 i odds på at klubben vinner en betydningsfull tittel. Du kan også få 17 i odds på Manchester United vinner Premier League hos bet365; ett spennende odds som nok mange Manchester United supporterte har troen på.

Sammenhold, felleskap og det godt humør er stikkord som går igjen hvis du spør hvorfor fotball-fans velger å bruke tid, krefter og penger på å følge en klubb som de kanskje kun fikk følelser for på grunn av navnet, draktene eller fordi laget hadde en kul spiller i troppen.

Likefullt danner det seg, hos trofaste supportere, mange sterke følelser. Disse kan være vanskelige å forklare for dem som ikke interesserer seg for sport, men det er ingen tvil om at følelsene er ekte. Kanskje har du sett de elleville jubelscenene på en bar eller på stadion ved scoringer, eller kanskje har du selv opplevd å brøle deg tom for stemme og danse ellevilt rundt i stua når laget «ditt» vinner en viktig kamp.
For hvis du spør en fotballsupporter, sier mange av dem at det ikke finnes en bedre følelse enn når favorittlaget banker inn en avgjørende scoring like før slutt. Den gledesrusen som bruser gjennom kroppen samtidig som kroppen, ubevisst og uhemmet, løper rundt i stua eller danser og roper i fellesskap med andre er vanskelig å sammenligne med annet.

Samtidig er det også viktig å påpeke at mange ihuga fotballsupportere også opplever en form for sorg hvis laget deres taper. Hvor mange ganger har du ikke sett bilder av gråtende supportere som sitter apatisk på plassene deres etter at nedrykket eller cupfinale-tapet er et faktum. Senest i sommer var det også massevis av bilder av gråtende Barcelona-supportere da det kom frem at den største stjernen av dem alle, Lionel Messi, ville bort fra klubben. I Barcelona var det imidlertid ikke kun sorg, det dannet seg også grupper av supportere som demonstrerte mer eller mindre fredelig mot klubbens håndtering av Messi-saken. Overgangs-sagaen endte for øvrig med at Messi ble værende i Barcelona.

Slike saker er et tydelig bevis for hvilke, og hvor mange, følelser som fotball og annen idrett kan bringe frem i helt alminnelige mennesker. Nå starter den europeiske fotballsesongen igjen, og du kan være helt sikker på at du også i fremtiden kommer til å få se både eufori og sorg blant supporterne.

You may also like...