Bowling – guide
Er du på jakt etter en enkel og grei fellesaktivitet som er lett tilgjengelig og alle kan være med på er bowling et tips. Gruppen deles inn i grupper og konkurrerer seg imellom. Garantert masse moro og engasjement. Hva med å utfordre hverandre? Bowling passer godt som “etter jobben” aktivitet, eller som en pause i møter eller i en travel hverdag. Perfekt teamarrangement.
Bowling er for alle!
Bowling passer for alle og er den perfekte event aktivitet. Det er lett å kombinere med andre aktiviteter, banene er lett tilgjengelige, det er over 100 bowlinghaller i Norge.
Vil du og dine kolleger satse videre finnes det mange klubber ( link bergen bowlingklubb) og flere tusen aktive spillere. Klubbene har spillere fra alle alderstrinn og på alle nivåer. Nærmere opplysninger om klubbene finner du i bowlinghallen
Slik blir du en enda bedre bowlingspiller
Skal du bli god innen en sport er oppskriften å øve, øve og øve. Det samme gjelder for bowling.
Her har du noen enkle råd til hvordan du kan lykkes bedre på bowlingbanen.
Riktig utstyr
I bowling er ballen den viktigste del av utstyret. Bruk litt tid på å velge en kule i riktig størrelse, tyngde og et fingerhåndtak som passer.
Spill ofte
Det er avgjørende med mye praksis, så du bør spille minst en gang i uken, alt selvfølgelig avhengig av ditt ambisjonsnivå. En økonomisk smart måte å øve mye på er å delta i en liga. Der deles regningen på flere og du har god mulighet til å lære fra de som har mer erfaring.
Teknikken
En bowlingkule skal ikke kastes, den skal rulles. Bruk tid på å lære deg å rulle kulen.
Observer deg selv
Bowling dreier seg ikke bare om å rulle ballen, det må også stemme på det mentale plan. Et triks er å observere seg selv og visualisere bevegelsene du gjør i bilder. På denne måten får du en følelse av hvilke bevegelser som fungerer og hvilke som ikke fungerer. Dette gir deg etter hvert den rette ”feelingen”.
Reglene i bowling
Skal dere på bowling event trenger dere ikke tenke så mye på reglene. Alt er veldig enkelt og godt organisert. Alt utstyr kan leies. Her er allikvele ett par lijer om reglene:
Poeng
Det spilles i en serie på 10 omganger ( også kalt rute), hver på to kast til hver deltager. Kjeglene reises mellom hver omgang. Felles alle kjeglene på første kast kalles det ”strike” som gir 10 poeng pluss bonus for de to neste kastene. Ved strike er ruten vanligvis ferdig etter det ene kastet. Får man strike i siste omgang/rute får man to ekstra kast. Som bonus. Felles alle kjeglene i løpet av to kast skalles det ”spare”, som gir 10 poeng pluss bonus for det neste kastet. Får man spare i siste omgang/rute får man ett ekstra kast. Felles ikke alle kjeglene på to kast gis ett poeng for hver fellte kjegle. Maksimalt antall oppnåelige poeng er 300.
Bane
Banens lengde er 18,28 m, bredde 107 cm. Banen er innsatt med tynt lag olje ( gå derfor ikke i banen, der er det glatt!).
Kjegler
Kjeglene har en høyde på 38,48 cm og skal veie 1.47 – 1,64 kilo.
Kule
Maksimal vekt på en kule er 7,26 kg. Omkretsen må ikke overstige 68,6 cm ( 21,8 cm diameter).
Sko
Skoene må ha en såle som ikke setter merker på banegulvet, ellers er det ingen spesielle krav til skoene. Det er vanlig å bruke spesielle bowlingsko. for å få standfoten til å skli det siste steget. For ikke å skille mellom høyre- og venstrehendte eller hvilken gangart de enkelte spillerne bruker, har utleiesko sklisåler på begge sider. Man kan også kjøpe sko der kun den ene skoen sklir, og sko med utskiftbare såler.
Er bowling en sport?
Skal du lykkes innen bowling trenger man god koordinasjon, presisjon og teknikk. Bowling ligner derfor i dette henseendet på golf. Man løper ikke når man spiller bowling, men profesjonelle bowlere driver styrke- og kondisjonstrening. En konkurranse kan bestå av opp imot 20 kamper.
Skal dere på bowling event er kanskje ikke teknikken det det dere tenker først på, det kommer etter hvert. En viktig teknisk ferdighet er å skru kulen. Oljen på banen påvirker skruen, og her kan det være forskjell på de ulike banene samt ujevnt fordelt olje på den enkelte bane. Formen på bowlingkulen er også viktig. Kulene har ulike form og plassering av fingerhull. En kule kan f,eks slipes slik at man bestemmer om skruen skal komme tiidlig eller sent i kastet. På samme måte som man i golf har ulike køller har man i bowling ulike kuler.
Bowlingens historie
Bowlingen oppstod i det gamle Egypt, år 3200 f.kr. Både grekerne og romerne spilte bowling år 2000 f.kr. og bowling har vært et populært spill helt fram til våre dager. I England er det funnet spor etter en form for bowling fra 1300 tallet. Spillet var populært og i 1366 forbød Kong Edward 3 soldatene å spille bowling slik at due ikke skulle miste fokus på den obligatoriske treningen. Selv bygde han i følge kildene kjeglebane i parken ved slottet for seg og sin famile.
I verden finnes det over 100 millioner aktive bowlingspillere, bowling er derfor en av vedens største sportsgrener.
Bowling og religion
I middelalderen i Tyskland ble bowling brukt for å få syndes forlatelse i kirken. Spilt man ikke bra og ikke traff kjeglen ble man fordømt av presten. Kildene sier også at Martin Luther var en stor bowlingentusiast.
Sent på 1800 tallet to emigrantene fra Europa med seg bowlingspillet til USA. Amerikanerne utviklet spillet videre og standardiserte etter hvert spillet med felles regler. Deretter kom den standardiserte bowlingen tilbake til Europa ( innført av en svenske i 1908) og ble etter hvert den standardiserte bowlingen vi spiller i dag. Under krigen ble det bygd et stort antall bowlinghaller til bruk for amerikanske soldater. Dette hadde stort betydning for den utbredelse bowlingsporten fikk etter krigen.
Bowling i Norge
Norges første bowlinghall ble åpnet i Bergen i 1960. Bowlingen fikk en sterk utvikling i Norge på 60 tallet . Den automatiske kjeglereisemaskinen bidrog sterkt til dette. Antallet bowlinghaller i Norge er i sterk vekst og nye haller åpnes over hele landet. Bowling har også blitt en stor bedrifts, den 4de største i Norge.
Fakta om bowling
Organisering
Norges bowling forbund (NBF) er medlem av Norges Idrettsforbund og Norges Olympiske komité (NIF/NOK) samt det internasjonale forbundet for bowling FIQ/WTBA. Forbundet består av 11 kretser. I hver krets er det en rekke klubber. Det lønner seg å melde seg inn i en klubb for å få god instruksjon og hjelp til å utvikle seg videre.
Bedriftsbowling
Få med en gjeng på jobben og start eget bowlinglag. Alle kan delta, reglene er enkle og dere bestemmer selv når dere kan spille. Det arrangeres egne bedriftsserier oog mesterskap over hele landet. Ta kontakt med den lokale bedriftsidrettskretsen, se www.bedriftsidrett.no..
Rett kule
Bowlingkulene man låner i hallen har fingerhull som passer for flere enn deg. Derfor er det viktig å bruke ett par minutter til å finne en kule som passer bra. Tallet på kulen angir vekt i pund, jo høyere tall, jo tyngre kule. Den tyngste kulen veier 16 pund ( 7,2 kg).
Kjøpe kule?
Velger du etter hvert å kjøpe egen kule står du ovenfor mange valgmuligheter, en kule er ikke bare en kule.
Kulene har forskjellig hardhet for ulike glatthet på banene.
Kulens yttersikt og vektfordeling avgjør ”skruegenskapene”.
Nybegynnere og amatører greier seg som regel med en allroundkule. Toppspillere bruker flere kuler med ulike egenskaper som passer for ulike forhold.
Hvordan lese banen?
Selv om det tilsynelatende ikke er stor forskjell på bowlingbaner finnes det store variasjoner, banene er ulike. Banene har en tynn oljefilm slik at kula skal rulle godt. Problemet er at oljen ikke blir liggende på samme sted hele tiden, den flyttes rundt under spillet. Derfor er det viktig å få en feeling med oljeprbelamtikken når du spiller. Kula vil oppføre seg forskjellig, avhengig av hvor det er mye eller lite olje.
Starte egen bowlingklubb?
De fleste haller har kontakt med en klubb dere kan melde dere inn i. Skulle dere ønske å starte en ege klubb tar dere kontakt med idrettskretsen i fylket. De hjelper dere videre og klubben blir tatt opp i Norges Bowlingforbund. Da er dere klare til å resie rundt å spille turneringer under eget klubbnavn.
Tilløpet
Det er viktig å være rolig og rytmisk, bowling er ikke stress. Antall steg fra start til du kaster varierer fra tre til fem. Det er viktig at du kommer til overtrampslinjen på motsatt side av kastehånden. Går du over linjen er slaget ugyldig. Tommelfingeren skal være vendt mot kjeglene og gå ut av kula før de andre fingrene.
Bli med – Spill bowling du også!
SB