Tur til Besseggen? En spektakulær naturopplevelse

Besseggen hb min min

Besseggen turDa er du ikke alene. Over 50.000 tusen personer tar hvert år turen over Norges mest kjente fjellrygg. Besseggen er en del av Jotunheimen (Jotunheimen Nasjonalpark) og ligger i Oppland, i Vågå kommune.

Spektakulær naturopplevelse

På Besseggen får du både i pose og sekk. Turen starter gjerne med en båttur fra Gjendesheim til Memurubu hvor selve fjellturen starter. Turen over Besseggen går opp til 1743 høydemeter (Veslfjellet). Terrenget er en kombinasjon av bratte, krevende partier og flatere terreng. Utsikten er fantastisk over det blåaktige brevannet Gjende, storslagne Jotunheimen i bakgrunnen og det velkjente Bessvatnen som er kjent for sitt krystallklare vann. En slik utsikt kombinert med det bratte terrenget turen går i glemmer du ikke så lett.

Hvor går turen?

Du kan gå begge veier. Enten tar du båt (Gjendebåten) fra Gjendeosen til Memurubu og går derfra tilbake til Gjendeosen. Alternativt går du fra Gjendeosen til Memurubu og tar båt derfra tilbake til Gjendeosen. Det siste alternativet er populært og mange overnatter på Memurubu før turen går tilbake med båt neste dag.

Hvor lang er Besseggen turen?

Besseggen 300 min min

Besseggen er en solid utfordring men de fleste klarer turen om man tar tiden til hjelp. Foto: dnt

Turistforeningen karakteriserer dette som en tur på seks timer, med pauser er ca 8 timer vanlig. Du skal gå totalt cirka tusen høydemeter og hvor god form du er har stor betydning for hvor lang tid du bruker. Er du i god form, går raskt og unngår lengre pauser vil du klare turen på 4 timer. Går du Besseggen med barn må du regne ett par timer ekstra. Rekorden er 1t.15min.40sek (Thomas Bekeret).

Er terrenget krevende, hva med høydeskrekk?

Du må ha en normal fysikk for å klare turen. Det er enkelte bratte partier som kan være utfordrende. Du må også huske at turen tar mange timer. Blir turen for slitsom eller du føler ubehag og får høydeskrekk på grunn av det bratte terrenget finnes det muligheter for å velge en lettere trasè underveis. Det finnes også en mulighet for å leie guider som gir deg litt ekstra trygghet og støtte om du skulle begynne å tvile på om du klarer å gjennomføre turen.

Krever turen spesielt utstyr?

Du må kle deg etter vær og vind og ha med riktig utstyr til en slik tur. Du skal godt opp i høyden hvor det ofte er kjølig vind. I tillegg må du ha solide fjellstøvler som både gir godt grep (spesielt om turen går i regn og fuktig vær) og har god støtte til ankelen. Det er absolutt en fordel å bruke fjellstøvler som er inngåtte og passer foten. Ta uansett med gnagsårplaster. Drikke og mat er en selvfølge på en slik lang tur. Og husk penger om du skal ta båten tilbake.

Har du ikke besøkt Preikestolen? Her er noen tips.

Sesong – når kan du gå Besseggen?

Du er avhengig av at snøen er borte, og den forsvinner som regel tidlig i juni. Båttrafikken starter heller ikke før det er mulig å gå over eggen. Sesongen varer til rundt midt i oktober.

Fjelltur på vinteren, ta snøskredfare på alvor.

Overnatting ved Besseggen?

Ved Gjendevannet ligger turisthyttene Gjendebu, Gjendesheim og Memurubu. Dette er populære startsteder eller ankomststeder for turen, gjerne kombinert med overnatting. Det er også en campingplass med utleie av hytter i nærheten (Maurvangen). Har du med bil er det mange flotte overnattingsmuligheter i alle prisklasser i området rundt og i Sjodalen og i retning Vågå. På de mest populære dagene blir det ofte fullt på parkeringen ved Gjendeosen, da blir du nødt å ta buss fra Reinsvangen hvor det er parkering (fungerer veldig greit).

Det samme gjelder båten som går på Gjendevannet, det er mulig å bestille billetter på forhånd, så er du sikker.

Jo Gjende-stigen for den som liker utfordringer

Dette er en veldig bratt sti som går fra Gjendevannet og rett opp cirka midt på eggen. Her må du være i god form og vant til krevende terreng. Jo Gjende er en myteomspunnet reinjeger fra tidlig på 1800 tallet som brukte denne stien for å komme hurtig opp på fjellet.

Storslagent turområde

Dette området i Jotunheimen har mye og by på både av alternative turer og opplevelser både til fots og på sykkel (kan leies). Det er rike fiskemuligheter, et fantastisk terreng og en natur som inviterer til opplevelser. Du kan prøve rafting i Sjoa, du kan overnatte på historiske steder og i bygninger med unik stemning. Det mangler heller ikke noe på det kulinariske tilbudet med spennende lokalmat på menyen.

Det er flere lokale bedrifter som tilbyr både guiding og et bredt spekter av aktiviteter tilpasset den enkelte.

SB

You may also like...