Guide til biking og terrengsykling

Bikinghb min

Biking323x minSykling / biking i terrenget er populært og det med god grunn. Det er en spennende fartsopplevelse, det er utfordrende og du har en større rekkevidde på dine turer. Med sykkel kommer du deg til områder du ikke har vært før. Her er noen tips til deg som vil oppleve natur og spenning fra sykkelsetet.

Mange og varierte muligheter

Terrengsykling omfatter mange alternativer. Terrenget du sykler i kan i utgangspunktet være over alt, fra lett til vanskelig terreng, i skogen eller på fjellet. Det er også populært med sykkelparker, noe det blir mer og mer av.

Vanskelighetsnivået velger du selv. Er du nybegynner bør du unngå de mest utfordrende løypene. Det tar tid å lære balanse og teknikk. Erfarne utøvere har en imponerende fart og kontroll i terreng som ved første øyekast ikke egner seg for sykling overhodet. Du kan også nå dit, men vær tålmodig og bygg sten på sten.

Hvilken sykkel og hvilket utstyr?

Sykkelen må passe din kropp og gi deg en følelse av kontroll når du sitter på den. Du må ha et godt grep på styret og en stødig sittestilling.

Dekkene kan gjerne være brede og en mykere gummi gir bedre grep og kontroll enn en hardere variant.

Biking300 min

Sykler du i terrenget skal du ta like mye hensyn til både natur og andre mennesker som ellers.

Dekkene skal ha liten rullemotstand, ha en riktig demping og et godt grep. Du skal ikke spare på dekkene, de bære være fra anerkjente produsenter. Husk at dekkene ikke skal ha høyt lufttrykk, det holder med 2 bar. Bremsene er viktig og det anbefales å velge skivebremser

Sykkelklær og sikkerhetsutstyr

Valg av klær bestemmes av forholdene du skal sykle under. Legger du opp til krevende og slitsom tur med mye svette bør du velge klær som puster godt. Høy hastighet i kjølig vær krever klær som tåler vind. Det finnes mange flotte og funksjonelle sykkelklær i handelen.

Knebeskyttere kan være en god ide om uhellet skulle være ute. Hjelm er obligatorisk uansett type tur. Gode briller er også viktig.

Ting du bør ta med på turen:

Lappesaker, gjerne en ekstra slange og sykkelpumpe.

Litt førstehjelpsutstyr, kart og litt ekstra klesskift er smart om turen er lang.

Se mer om utstyr her.

Ta hensyn til andre og til din egen sikkerhet

1. Som syklist har du vikeplikt for fotgjengere og i møtesituasjoner på smale veier og stier er det din plikt å ta ekstra hensyn.

2. Selv om det er plass skal du ikke overdrive med farten. Skal du forbi andre må farten tilpasses. Det kan fort oppstå en kritisk situasjon og er farten for stor kan det fort bli et problem. Vis ekstra varsomhet når du passerer barn.

3. Ta hensyn til naturen. Fuktige stier blir fort til et gjørmebad etter uaktsom sykling. Unngå å lage dype spor i og rundt stiene, ta deg tid til å bære sykkelen om det er et spesielt sårbart område.

4. Kraftig bremsing med låst hjul foran svinger er en synd mange terrengsyklister begår. Dekk med kraftig mønster og høy fart river opp grus og jord og ødelegger stien. Ta det litt rolig her, du trenger ikke satse alt i hver eneste sving.

Tips for en bedre sykkelopplevelse

Sittestilling: Knærne skal ha en svak bøy når pedalen er laveste posisjon. Unngå å få for mye vekt for langt frem, det gir dårlig kontroll. Avstanden til styret skal være slik at albuene har en vinkel på 130 til 140 grader.

Sture Bjørseth

You may also like...