Spa – Kos deg, dette har du fortjent!

Spahb min

Spahb minSenk skuldrene og slapp av. Spa er som og bli født på ny. 

Hva er egentlig spa?

Det finnes mange typer spabehandlinger og spastudio. Hva er det som kreves for at man kan benytte ordet spa på en riktig måte i forbindelse med helse og behandling? Dette er regulert av den internasjonale spa-organisasjonen ISPA. For å bli medlem der må du oppfylle fire hovedkrav.

1. Vann er fundamentalt i behandlingen

Vann er essensielt i spa-konseptet. Vann kan brukes i behandlingen på mange måter. Typiske metoder i moderne spa er hydroterapi, steambad, badstu, basseng og kulper. Temperaturen på vannet brukes også aktivt. Noen behandlinger utføres med kaldt vann, andre med varmt.

 2. Hvordan behandlingen utføres

Et spatilbud skal omfatte behandlinger av hele kroppen. Det finnes for eksempel ikke spa som fokuserer på bestemte kroppsdeler, for eksempel føtter. Behandlingen skal bevisst søke og oppnå velvære, fred og ro samt avspenning. Målet er å fjerne stress og uro. Det er kombinasjonen av alle elementene som i sum skal gi denne effekten.

3. Sunn mat

Det gjennomgående med spa er en sunn og harmonisk livsstil. Her hører også mat og drikke inn. Spa-senter er ikke plassen hvor du går og spiser middag, men innslag av frukt og grønnsaker tilberedet og presentert på en delikat måte er en del av filosofien.

4. Mentaltrening

En viktig del for å oppnå den balanse og harmoni som spabehandlingen har som målsetning ligger på det mentale planet. Stressfjerning og en tilstand av indre ro og velvære avhenger også av det mantale. Metoder som brukes for dette er yoga, meditasjon og mindfulness.

Det finnes flere typer spa:

Fitnesspa

Her er fokuset fysisk fostring kombinert med spa-behandling. Dette er for den som ønsker å prioritere fysisk trening som en del av behandlingen.

Hotellspa

Dette er noe som etter hvert er svært utbredt og spa er blitt en viktig del av konseptet til mange hotell og resorter.

Spa300 min

Spa dreier seg om velvære, harmoni og balanse.

Det trenger ikke være store spa-avdelinger, men det er viktig med et profesjonelt tilbud hvor det tilbys komplette behandlinger på et høyt nivå. Spa-behandling er også et obligatorisk tilbud båt cruisebåter.

Helsespa

Det finnes mange typer men hovedfokus er varige livsstilsendringer. Dette skjer gjennom opphold som gjerne strekker seg over noen dager og gjerne ett par uker. Kunden blir lært opp til å ta bedre vare på seg selv og løfte seg selv opp på et høyere nivå både fysisk og mentalt. Er man sliten og utkjørt og kanskje har vært gjennom en tøff periode kan et opphold på helsespa være en måte og få en ny start på.

Medisinsk spabehandling

Dette dreier seg om steder hvor det foregår profesjonell medisinsk behandling og hvor spatilbudet er et supplement til behandlingen, eventuelt koblet opp mot rekreasjon og restitusjon.

Hudpleiesalonger

Mange av disse tilbyr spabehandlinger basert på hovedprinsippene. De fleste har ikke de store fasilitetene, men det utrolig hvor gode behandlinger mange av de tilbyr.

Sture Bjørseth

You may also like...