Tips til deg som skal på brevandring

Brevandringhb min

Brevandring323 minBrevandring på en av de norske isbreene er en fantastisk opplevelse som alle bør prøve. På mange steder tilbys velorganiserte brevandringer og guidede turer som ledes av erfarne brefolk som både gjør opplevelsen rikere men også sørger for at det hele foregår trygt og sikkert. Både Den Norske Turistforening og lokale arrangører er engasjert på dette området.

Det kreves et minimum av fysisk form, men ikke mer enn at de fleste kan delta.

En isbre er en fascinerende opplevelse

Isbreene er fantastiske om sommeren. Du kan velge mellom å gå til fots eller på ski. Populært er det å streve seg til toppen og deretter suse nedover på egnede ski. Kan det bli bedre?

Naturen på en isbre er dramatisk. Isen er i konstant bevegelse (du merker det ikke) og har sine røtter helt tilbake til istiden. Det var isbreene som gjennom sine bevegelser formet det norske landskapet.

Ikke gå på breen alene

En isbre ser både vakker og innbydende ut, men skjuler også mange farer.

Brevandring300 min

Brevandring er en fantastisk opplevelse du virkelig burde prøve.

Det største problemet er de dype sprekkene som skjules av tynne lag av snø eller is. Skred er et annet problem om terrenget er bratt, deler av isen kan beveges seg og løsne og bli farlige. Derfor skal du aldri besøke en isbre uten kyndige ledsagere som både har erfaring og kunnskap om forholdene på den enkelte isbre og området hvor turen skal gå. Velg derfor en organisert tur.

Hva kreves av deg?

Din fysiske form er avgjørende for hvor ambisiøs turen skal være. Kontakter du de ulike aktørene innen breturer ser du at det finnes mange ulike turer tilpasset deltagernes fysikk og ambisjoner. Har du en normal fysikk og balanse er det ikke noe i veien for at også du kan delta på flotte breturer.

Enkelte aktører har en nedre aldersgrense (ofte 12 år).

Hvilket utstyr trenger du?

Deltar du på organiserte turer vil du som regel ha muligheten til å leie alt utstyret. Av spesialutstyr trenger hjelm, isøks og stegjern. Stegjern krever at du har solide fjellsko. Slike turer foregår ved at hele gruppen av sikkerhetsmessige grunner er lenket sammen med tau. Dette tauet ordner arrangøren med.

Klimaet på breen skifter fort og selv om turen starter i flott solskinn kan været snu seg til storm og uvær på et øyeblikk. Du må derfor ha på /ta med varme og funksjonelle klær, inkludert votter/hansker og lue.

Isklatring for den ambisiøse

Det er også mulig å klatre på breen. Dette er for den som er ute etter større utfordringer og gjerne har både erfaring og fysikk som er tilpasset. Klatring er utrolig mer krevende enn en gåtur. Klatringen foregår i en brevegg, selvfølgelig på is, og ledes av guider som sørger for at det hele foregår på en sikker måte. Man klatrer med tau mellom deltagerne for å holde den som eventuelt skulle være uheldig å falle. Dette høres dramatisk ut for en som ikke har prøvd isklatring, men deltar man på et organisert opplegg går dette helt fint.

Her er mer informasjon om brevandring.

Norges fire største isbreer

Jostedalsbreen

Denne ligger i Sogn og Fjordane, i Jostedalsbreen Nasjonalpark, og har et areal på 487 kvadratkilometer. Det gjør den til den største isbreen i Europa (fastlandet). Størrelsen gjør at den deles opp i flere breer, blant annet Nigardsbreen og Briksdalsbreen

Folgefonna

Denne breen ligger i Folgefonna Nasjonalpark i Hordaland, ca 2 timers tur fra Bergen (inkludert ferje). Det går en bra vei opp til skisenteret som er åpent fra mai til august, avhengig av forholdene. Et skitrekk tar deg opp på breen. En fantastisk plass, særlig når solen skinner.

Svartisen

Denne ligger i Nordland i området Saltfjellet. Breen inngår i Saltfjellet-Svartisen Nasjonalpark og omfatter breene Vestre og østre Svartisen.

Austfonna på Svalbard

Dette er den tredje største isbreen i verden (kun Grønland og Antarktis er større). Arealet er på hele 8.413 kvadratkilometer, med andre ord 20 ganger så stor som Jostedalsbreen. Til tross for størrelsen er det en svært liten del som brukes til breturer. Det er også en del diskusjon rundt miljøaspektet i forbindelse med ulike turer og aktiviteter i dette sårbare området.

Det finnes over 1600 isbreer Norge. Er du interessert i dette byr Norsk Bremuseum i Fjærland (Sogn og Fjordane) på en fantastisk opplevelse med flotte utstillinger og opplevelser.

You may also like...