Tur til Preikestolen?

Preikestolen tur
Preikestolen tur

Tur til preikestolen

En av Norges mest berømte og populære reisemål med nesten 300.000 besøkende pr år. Spektakulær og unik naturopplevelse med en utsikt som er kjent over hele verden. Preikestolen (604 meter over den flotte Lysefjorden) er også et av Norges mest dramatiske fotomotiv. Platået på toppen er ca 600 kvadratmeter.

Har du ennå ikke rukket å ta turen til Preikestolen er det kanskje på tide å vurdere en tur. Her er kort informasjon om det viktigste du trenger å vite før du legger avgårde.

Når er det sesong for tur til Preikestolen?

Dette bestemmes av værforholdene i området. En tur bør i utgangspunktet gå på bar mark og i plussgrader slik at du slipper glatte og isete stier. Sesongstart er derfor vanligvis i april og de siste turene går gjerne i oktober når frosten setter inn.

Det er selvfølgelig ikke forbudt å gå til Preikestolen i vinterhalvåret, det er mange fine og milde dager innimellom på vinteren når det er flotte forhold for en tur oppover. Her blir det en vurdering fra dag til dag. Sjekk værforholdene slik at du slipper en bomtur.

Turen tar 4-5 timer tur/retur

Hvor lang tid du bruker opp avhenger av din fysiske form og hvor travelt du har det. Er du i grei form og holder et normalt tempo tar turen cirka 2 timer hver vei. Legg til en time eller to hver vei om formen ikke er så bra. Stien oppover er steinete og bratt selv om den er betydelig oppgradert de seneste årene med flere rasteplasser underveis. Du bør derfor uansett være i en viss form for å gå turen.

Selve distansen er kun 3.8 km hver vei, men 340 høydemeter gjør turen krevende.

Start i rett tid

Et problem som ofte oppstår på vår og høst er at turgåere ikke kommer seg tilbake før mørket faller på. Enten starter de for sent, eller de bruker for lang tid på toppen. Å gå i mørket i et slikt terreng og på en sti som krever stor oppmerksomhet er farlig. Lokale hjelpemannskaper bruker mye tid på å fraråde turister å starte turen sent, men det er ikke alle som bryr seg om dette og redningsaksjoner blir det nok av.

Vi anbefaler også en tur til Besseggen.

Hvor starter du?

Det vanligste er å starte turen fra Preikestolen fjellstue. Her er det en stor parkeringsplass (du må betale) for busser og biler, toalett og muligheter for en bedre middag eller lunsj. Preikestolen fjellstue tilbyr også overnatting, men bestill i god tid!

Reiser du fra Stavanger med bil tar du ferjen til Tau og kjører RV13. Det går også buss fra Tau. Med bil kan du også kjøre via Lauvvik og ferje derifra til Oanes og videre på nasjonal turistvei. Det er godt skiltet så du kan ikke kjøre feil. Utenfor sesongen går bussen fra Tau til Jørpeland og med taxi det siste stykket.

Hvilket utstyr bør du ha?

Du må kle deg etter vær og vind og ha med riktig utstyr når du skal på fjelltur. Det kanskje aller viktigste er skikkelige sko som gir godt grep og godt støtte på ulikt underlag. Er det regn og fuktig vær er det viktig med sko som har en såle som ikke sklir på våte steiner. Det finnes nok av skrekkeksempler på turister som legger av gårde i sko som passer bedre i selskapslivet enn i tøff norsk natur.

Flere turmuligheter i området rundt Preikestolen

Dette er en av Norges flotteste turområder og oppholder du deg litt i området rekker du mange flotte turer i tillegg til turen opp til Preikestolen. Det er flere alternative ruter på vei opp og ned, du kan ta avstikkere og komme ned på andre steder enn du startet hvor det også går båt tilbake til Stavanger (og Lauvvik). Mulighetene er mange.

Har du ikke lyst å gå denne turen kan du allikevel få en flott opplevelse med båt innover Lysefjorden. Du går glipp av utsikten men får allikevel en flott naturopplevelse og føling med de enorme fjelldimensjonene i området. Båtene går både fra Stavanger og Lauvvik og har anløp flere steder i langs fjorden.

Historien om Preikestolen

Det karakteristiske er det store platået som nærmest ser ut til å skulle rase ut. En stor sprekk gjør det hele ekstra spektakulært og det er mange steinblokker som har rast ned i Lysefjorden herfra. Den geologiske forklaringen er at disse sprekkene oppstod gjennom frostsprengning når breene smeltet på slutten av istiden for 10.000 år siden.

Den første kjente person som tok turen opp til Preikestolen var turneren og bankmannen Thomas Peter Randulff. Det skjedde ca 1900. Randulff ble oppmerksom på Preikestolen under en båttur på Lysefjorden og bestemte seg for at dit opp skulle han. I 1949 ble Preikestolhytta satt opp av Stavanger turistforening og tidlig på sekstitallet ble det bygget bilvei til hytten.

God tur!
SB

You may also like...