Hvordan smaker du på vin?

Sist oppdatert: 12. oktober 2018


Hvordan smaker du på vin?

For en nybegynner er vinsmaking ikke enkelt. Man mangler referansepunkter, man klarer ikke å identifisere karakteristikker ved vinen og man har heller ikke vokabularet som er nødvendig for å beskrive viner.

Men, dette kan du lære deg. Det krever tid og praktisering, heldigvis finnes det kurs som hjelper deg på vei.

Her er gangen i en vinsmaking:

1. Fyll glasset til 1/3 del

2. Betrakt vinens farge, holde glasset mot en lyskilde eller en hvit bakgrunn. Se på kantene av vinen, der kommer faren tydelig frem.

3. Roter vinen i glasset noen sekunder. Dette frigjør lukten (eller bouquet på vinspråket).

4. Lukt på vinen. Stikk nesen ned i glasset og pust rolig inn. Det første inndraget er viktig.

Luktesansene dine er åpne og du kommer dypt inn i smaken. Etter noen drag sløves luktesansen noe og luktens intensitet bil mindre. Jobb litt med å prøve å beskrive smaken, hva minner den deg om, hvilke assosiasjoner får du? Dette er vanskelig for en nybegynner. En vinekspert vil allerede på dette stadiet kunne bestemme druetype og vinens opprinnelse (men ikke alltid, ekspertene kan også ta feil).

5. Smak. La vinen flyte rundt i munnen slik at hele tungen kommer i kontakt med vinen. Tungens identifiserer smak på ulike steder på tungen, bitterhet smakes bak på tungen, søtt på tungespissen og syrlighet på sidene. Drar du samtidig inn litt luft med vinen blir det enklere å identifisere smakene og vinens karakter.

Ting det er vanlig å identifisere er:

Syrlighet: Er vinen stram eller myk, bitter eller tam.

Fylde: Hvor «tung» er vinen i munnen. Fylde bestemmes blant annet av kombinasjonen mengden alkohol, garvestoff og konsentrasjon av frukt.

Alkoholprosent: Alkoholmengden bestemmer rundheten, jo høyere prosent desto rundere smak.

Tørrhet/sødme: Dettes bestemmes av sukkermengden i vinen.

Fruktighet: Her kan du spille på alle mulige smaker, også smaker som ikke har noe med frukt å gjøre.

Tannin: Dette er den tørre smaken som setter seg i munnen. Tannin stammer fra stilk, skall og stenene i druen.  

Dette er en temmelig komplisert materie som blir utrolig interessant og fascinerende etter hvert som du blir flinkere.

Sture Bjørseth

Du liker gjerne...

Beklager, ingen relevante artikler funnet.